Kloof groeit: Nederlanders oneens met Haagse visie op voedsel

Uit het Nationale Vleesonderzoek van onderzoeksbureau Zest Marketing blijkt een groeiende kloof tussen de Nederlandse bevolking en de politiek in Den Haag als het gaat om de toekomst van de veehouderij en vleesconsumptie. In de afgelopen twee jaar is deze kloof alleen maar groter geworden, zo blijkt uit de bevindingen. Terwijl Den Haag, met name…

Lees meer

Alleen met rust zijn schapen makkelijk te laden en lossen

Nico Verweij (35 jaar) vervoert schapen voor veehandel mts. Blonk in Harmelen (U). Al vanaf zijn 18e jaar rijdt Verweij op de vrachtwagen, het liefst op een Scania, zijn favoriete merk. De eerste paar maanden van zijn carrière werkte Verweij als chauffeur in de bouw. Door het plotseling overlijden van zijn vader, die toen een…

Lees meer

Passie en respect voor boer, dier en vrachtwagen

Geertjan van Beers (57 jaar) vervoert met veel passie kalveren door heel Nederland, België en een gedeelte van Frankrijk en is vaak de hele week onderweg. Van Beers rijdt op een vrachtwagen van het ouderlijk transportbedrijf Rinus van Beers, die nu een van zijn broers, Peter van Beers in Oirschot (N.-Br.) runt. Van Beers is…

Lees meer

Lammetjes opvoeden bij pleegmoeder

Schapenhouder Andries Kingma maakt gebruik van een melkkoe als pleegmoeder voor de lammetjes die niet voldoende melk krijgen van het moederschaap. Alle lammetjes krijgen op deze bijzondere manier voldoende voedingsstoffen binnen om gezond op te groeien. Een schaap heeft twee spenen en krijgt soms wel meerdere lammetjes. In dat geval geeft een schapenboer de lammetjes,…

Lees meer

Als chauffeur de spil tussen zeugen- en vleesvarkenshouder

Bernhard Woestenenk (58) vervoert biggen door heel Nederland en is de spil tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder. Al 37 jaar is de van oorsprong boerenzoon op de vrachtwagen te vinden. Door de verschillende overnames van de transportbedrijven waar Woestenenk werkte is de chauffeur recent bij Vlastrans in Scherpenzeel (Gld.), zijn 4e werkgever, begonnen. “Ik ben op…

Lees meer

‘Op de veemarkt leer je pas echt hoe je moet handelen’

V.l.n.r. Gerard Klaver, Johan Buis, Jaap Verhoog en Lex Verhoog

De geschiedenis van de Purmerendse veemarkt gaat honderden jaren terug en kende in de jaren tachtig van de vorig eeuw zijn hoogtijdagen. De aantallen van toen worden tegenwoordig niet meer gehaald, maar dat betekent niet dat de markt geen bestaansrecht meer heeft. “De veemarkt is vreselijk belangrijk voor de prijsvorming en onafhankelijkheid.” Ed Buis, voorzitter…

Lees meer

‘We staan ervoor dat alle dieren netjes en zorgvuldig worden vervoerd’

Respectvol omgaan met dieren staat bij transportbedrijf Groot Zevert Livestock hoog in het vaandel. “Daarmee proberen we continu voorop te lopen”, vertelt Sander van der Klocht, vervoersmanager bij het Achterhoekse bedrijf. “We vinden het belangrijk dat alle dieren netjes, rustig en zo aangenaam mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. We staan ervoor dat dat…

Lees meer

‘Het aantal negatieve beelden moet terug naar nul’

Varkenshouder Marcel ziet en hoort regelmatig negatieve verhalen over zijn sector voorbijkomen. “Er worden filmpjes de wereld in geslingerd met negatieve beelden. In verhouding zijn het er niet veel, maar het moet terug naar nihil. Zelf proberen we onze biggen zo optimaal mogelijk te verzorgen. Dat is beter voor ons en voor de dieren.” Zo…

Lees meer

Imago van vlees zit in de lift

Het imago van vlees herstelt zich langzaam. Dat blijkt uit de Vion Consumer Monitor van 2023, uitgevoerd onder Duitse consumenten. Vlees stijgt opnieuw in zijn perceptie als onmisbaar voedingsmiddel – vooral in de leeftijdscategorie tot 34 jaar. 61% van de ondervraagden is het eens met de stelling dat vlees een onmisbaar onderdeel in een gezond…

Lees meer

‘Als het supers echt om de gezondheid van de klanten gaat, zouden ze ook de voordelen van vlees onderstrepen’

Supermarkt Lidl legt vleesvervanger naast vlees in het koelschap en hoopt zo de klantenkeuze voor plantaardige producten te stimuleren. Want vegetarisch is beter voor milieu en gezondheid dan vlees, redeneert Lidl. Dat is slechts halve voorlichting, klinkt het uit de vleessector. Dit opiniestuk van Linda Verriet (voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij), Laurens Hoedemaker (voorzitter Centrale Organisatie…

Lees meer