Alleen met rust zijn schapen makkelijk te laden en lossen

Gepubliceerd op: 25 maart 2024

Nico_Verweij

Nico Verweij (35 jaar) vervoert schapen voor veehandel mts. Blonk in Harmelen (U). Al vanaf zijn 18e jaar rijdt Verweij op de vrachtwagen, het liefst op een Scania, zijn favoriete merk. De eerste paar maanden van zijn carrière werkte Verweij als chauffeur in de bouw. Door het plotseling overlijden van zijn vader, die toen een deel van het transport voor Blonk verzorgde, is Verweij in de voetsporen van zijn vader getreden. Eerst in het doorgezette bedrijf van zijn vader, en sinds 2012 in dienst bij Blonk. Inmiddels vervoert Verweij al 17 jaar met veel plezier vee door Nederland. Het veevervoer is een wereld op zich en niet te vergelijken met het vervoeren van bijvoorbeeld stukgoed. “Of je doet het werk een week of je hele leven”, vertelt Verweij die het transport van dieren met veel respect uitvoert en erg serieus neemt.

Bij het veetransport is de omgang van mens en dier uniek. “Als je rustig blijft gaat het laden of lossen het makkelijkst”, aldus Verweij die regelmatig tot 10 telt. 

Het spreekwoord dat met 1 schaap over de dam de rest volgt, gaat niet altijd op tijdens het laden of lossen. “De schapen vervoeren we op zaagsel, goed voor het welzijn van de dieren, maar wel uitdagend voor het schoonmaken van de wagen na het lossen op sommige adressen”, vertelt Verweij die daar met name bij slachterijen graag een arbeidsvriendelijkere manier voor zou zien. “De onregelmatige werktijden zijn wel eens wat minder aan het werk. Het is zeker geen 8 tot 5 job wat een teamsport of het onderhouden van sociale contacten door de weeks wat lastig maakt.” Maar de passie voor schapen en het werken met dieren in combinatie met de contacten met de klanten, boeren, handelaren en slachthuis maakt dat Verweij het werk zo leuk vindt.