Lammetjes opvoeden bij pleegmoeder

Gepubliceerd op: 23 februari 2024

Schapenboer Andries Kingma helpt met de geboorte van een lammetje.

Schapenhouder Andries Kingma maakt gebruik van een melkkoe als pleegmoeder voor de lammetjes die niet voldoende melk krijgen van het moederschaap. Alle lammetjes krijgen op deze bijzondere manier voldoende voedingsstoffen binnen om gezond op te groeien.

Een schaap heeft twee spenen en krijgt soms wel meerdere lammetjes. In dat geval geeft een schapenboer de lammetjes, die te weinig melk van de moeder krijgen, melk met de fles. Dat is een flinke klus, zeker als er veel lammetjes zijn die de fles krijgen. Een pleegmoeder kan dan een oplossing zijn. Het probleem is dat elk ander moederschaap (ooi) ook maar twee spenen heeft en een schaap accepteert niet zomaar een jong dier van een ander.

Schapenboer Andries Kingma heeft hiervoor een bijzondere oplossing bedacht waarbij de lammetjes de hele dag, onbeperkt kunnen drinken. Een melkkoe als pleegmoeder. Een koe heeft vier spenen. Ze geeft wel 20 liter melk per dag, veel meer dan een schaap. Niet alle koeien zijn geschikt als pleegmoeder. “Deze koe, van het ras jersey, is een kleine koe, waardoor de lammetjes goed bij de uier kunnen komen. Het karakter van de koe is rustig en ontspannen en accepteert de lammetjes om te drinken”, vertelt Kingma tegen RTVNoord.

Na zes weken zijn de lammetjes groot genoeg om op eigen benen te staan. Dan gaan ze de wei in en kunnen er weer nieuwe lammetjes bij de koe als dat nodig mocht zijn.

Bij zoogdieren drinken de jongen na geboorte melk bij de moeder. Het aantal jongen dat wordt geboren, is afgestemd op het aantal spenen van de moeder, zodat de jonge dieren voldoende essentiële voeding krijgen om gezond op te groeien. Soms gaat het in de natuur net even wat anders en kan de moeder niet voor de pasgeboren jongen zorgen of worden er meer jongen geboren dan er spenen zijn. Gebruik maken van een pleegmoeder is dan een mooie oplossing.