Nieuws
Nieuwe borden moeten mensen aansporen verspreiding Afrikaanse varkenspest te voorkomen
Op verschillende parkeerplaatsen langs Nederlandse autosnelwegen worden nieuwe waarschuwingsborden geplaatst om verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) tegen te gaan. Deze borden vervangen de oude borden en geven nog duidelijker de boodschap weer dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hun afval en etensresten niet zomaar moeten achterlaten. Met het bord worden mensen opgeroepen hun afval altijd in…
Lees meerKalveren in de media deel 1: over het scheiden van koe en kalf
Van de 15.000 melkveehouderijen in Nederland leveren er ongeveer 45 hun melk aan het merk Kalverliefde. De kalveren die op deze boerderijen worden geboren, blijven circa drie maanden bij de moederkoe, terwijl op andere bedrijven kalf en koe direct na de geboorte gescheiden worden. Het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit. “Ik heb…
Lees meerNederland telde in 2022 iets minder varkens en iets meer koeien en geiten
Uit de Landbouwtelling 2022 van het CBS blijkt dat er vorig jaar iets meer runderen in Nederland waren dan een jaar eerder. Het aantal melkveebedrijven nam juist af, waardoor het aantal melkkoeien per bedrijf juist groeide. Het aantal varkens daalde opnieuw, terwijl er iets meer geiten werden geteld. Runderen Op 1 april 2022 waren er…
Lees meerVerplicht cameratoezicht? Veeverzamelcentra vrezen voor privacy en veiligheid
Bij grote slachterijen is cameratoezicht al enige tijd gebruikelijk. Er ligt een wetsvoorstel om dit toezicht bij verzamelcentra voor levend vee verplicht te stellen. Daar lijkt weinig op aan te merken: de omgang met dieren wordt vastgelegd, bedrijven hebben niets te verbergen en beelden en geluid worden professioneel verzameld en opgeslagen. In werkelijkheid ligt het…
Lees meer‘Een afrastering van 1,20 meter houdt wolven echt niet tegen’
Een fanatiek strijder tegen de komst van de wolf naar Nederland is Annemieke van Straaten. Natuurorganisaties begaan in haar ogen veel misstappen, en de introductie van de wolf in Nederland is er daar een van. Ze staat er mee op en gaat er mee naar bed. Annemieke van Straaten uit Volendam steekt veel tijd in…
Lees meerVee&Logistiek Nederland veroordeelt krachtig misstanden tijdens veetransport
Vee&Logistiek Nederland is uiterst onaangenaam verrast door een nieuwsreportage van RTL, d.d. 7 december 2022, waarin beelden worden getoond van dieronvriendelijk handelen tijdens het verladen van vee. De undercoverbeelden stroken in geen enkel opzicht met de dagelijkse praktijk, de wijze waarop met dieren moet worden omgegaan en de uitgangspunten van de RESPECT VEE campagne. Vee&Logistiek…
Lees meerVeekoopman schrijft boek over zijn belevenissen
Voormalig veekoopman Bonne Speerstra schreef Loven en bieden; een boek waarin hij vertelt hoe hij opgroeide, hoe hij in de veehandel terechtkwam en wat hij daar meemaakte. Hij heeft niet alleen een vlotte pen, maar ook een vlotte babbel. In gesprek met Bonne Speerstra (78) vliegen de anekdotes je om de oren. Aan belevenissen geen…
Lees meer‘Waarom kiezen media in onderwerpen over vlees zo eenzijdig voor gasten die deze producten niet blieven?’
“Johan Remkes verwijt in zijn rapport over stikstof dat politiek en media te weinig oog hebben voor wat leeft op het platteland. Die kloof is voor het onderwerp stikstof nog enigszins te overzien, maar voor het thema vlees lijkt die onoverbrugbaar”, stellen de voorzitters van Producten Organisatie Varkenshouderij, Vee & Logistiek Nederland en de Centrale…
Lees meerDutch Food Week laat kracht van Nederlands voedsel zien
Tijdens Dutch Food Week 2022, van 8 tot en met 15 oktober, delen partijen uit de foodsector hun enthousiasme, kennis en kunde over Nederlands voedsel door allerlei evenementen rondom dit thema te organiseren. Zo vertellen zij het complete verhaal van grond tot mond. Dutch Food Week, een initiatief van de Topsector Agri&Food, brengt de positieve…
Lees meerWerkelijk aantal vleeseters ligt stuk hoger dan wordt gedacht
De gemiddelde Nederlander denkt dat 74% van de Nederlanders weleens een stukje vlees eet. In werkelijkheid ligt dit aantal een stuk hoger. Maar liefst 94% van alle Nederlandse consumenten eet regelmatig vlees. Negen op de tien doet dat zeker drie keer per week. Dat blijkt uit onderzoek van Zest Marketing in opdracht van de Producenten…
Lees meer