‘Het aantal negatieve beelden moet terug naar nul’

Gepubliceerd op: 19 september 2023

Biggen van varkenshouder Marcel - 2

Varkenshouder Marcel ziet en hoort regelmatig negatieve verhalen over zijn sector voorbijkomen. “Er worden filmpjes de wereld in geslingerd met negatieve beelden. In verhouding zijn het er niet veel, maar het moet terug naar nihil. Zelf proberen we onze biggen zo optimaal mogelijk te verzorgen. Dat is beter voor ons en voor de dieren.”

Zo heeft Marcel vloerverwarming in zijn stal aangelegd, een noodzakelijk goed voor de jonge biggetjes. “In het begin, als de biggen nog klein zijn en net van de moeder af komen, hebben ze die vloerverwarming hard nodig”, weet hij. “Ze eten dan nog onder hun levensbehoefte. Dat is na een week al anders. Dan eten ze meer dan ze nodig hebben en zijn ze echt aan het groeien. Vanaf dat moment produceren ze zelfs warmte en kunnen we de vloerverwarming afbouwen. Je ziet dan ook dat ze wat meer uit elkaar gaan liggen. Ze liggen dan niet meer op een hoop, maar mooi net tegen elkaar aan. Dat is het perfecte beeld.”

Gefermenteerd voer

De biggen van Marcel blijven vier weken bij de zeug, daarna verhuizen ze naar de biggenstal waar ze zes weken verblijven. Daar krijgen ze brijvoer aangeboden. Aanvankelijk is dat een melkrijke soort, hoe ouder ze worden hoe meer toevoegingen het voer krijgt. Marcel fermenteert het voer zelf. “Gefermenteerd voer heeft een groot positief effect op de darmgezondheid van de biggen”, zegt hij. “Daar profiteren de biggen en wij van, maar daar is ook de vleesvarkenshouder, waar onze biggen na tien weken naartoe gaan, erg blij mee. De biggen stromen daar dan zo door.”

Voor het maken van het voer beschikt Marcel over een uitgebreide brijvoerinstallatie met verschillende ketels. “In de computer stellen we het recept in. In de ketels zit water, tarwe, gerst en droogvoer. De fermentmix zit in aparte tanks. Die mix wordt gemengd in een ketel met warm water en vervolgens gemengd met de rest van het voer. We hebben ook nog een paar silo’s met bijproducten, zoals aardappelresten, biergist en afvalproducten van brood. Varkens zijn omnivoren en ze lusten in principe alles, maar het is een fabeltje dat ze ook daadwerkelijk alles eten. Ze zijn best wel kieskeurig.”

Prachtig werk

“Mijn passie is gezonde biggen produceren voor de vleesvarkenshouder”, besluit Marcel. “We doen super ons best om alles zo goed mogelijk te doen. Het is prachtig werk om een groot, uniform, gezond koppel biggen klaar te maken. Dat is gewoon hartstikke mooi.”