Als chauffeur de spil tussen zeugen- en vleesvarkenshouder

Gepubliceerd op: 22 februari 2024

Bernhard

Bernhard Woestenenk (58) vervoert biggen door heel Nederland en is de spil tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder. Al 37 jaar is de van oorsprong boerenzoon op de vrachtwagen te vinden. Door de verschillende overnames van de transportbedrijven waar Woestenenk werkte is de chauffeur recent bij Vlastrans in Scherpenzeel (Gld.), zijn 4e werkgever, begonnen.

“Ik ben op een boerderij opgegroeid en ken de boerenwereld. Feeling met het boerenleven is een must om het vol te houden als chauffeur in het veetransport”, laat Woestenenk weten die ook op sociaal gebied erg betrokken is met de (boeren)klanten. Er is in de varkenssector veel veranderd de laatste jaren op het gebied van hygiëne, welzijn en controles. Ook de chauffeur is verantwoordelijk voor transportwaardigheid van de dieren, waardoor niet alle dieren zomaar mee kunnen op de wagen. Dat geeft een bepaalde druk, waarbij rustig blijven en overleg met de varkenshouder van groot belang is. “Als chauffeur moet je ertegen kunnen dat er veel controles zijn en regelmatig filmopnames worden gemaakt van je werkzaamheden”, vertelt Woestenenk die een groot voorstander is van respectvol omgaan met mens en dier, maar filmopnames wel als een nieuwe uitdaging in het vak ziet.

Als Woestenenk de kans krijgt, dan geeft hij ook graag aan burgers uitleg over de ins- en outs van het varkenstransport. Als voorbeeld haalt de chauffeur aan dat biggen graag dicht bij elkaar in de vrachtwagen liggen en dat wil niet zeggen dat ze niet voldoende ruimte hebben.

Regelmatig neemt Woestenenk jonge chauffeurs in de dop mee om ze te enthousiasmeren voor de wereld van het veetransport. “Vooral de sociale contacten, onderling met de chauffeurs en met de boeren, is wat het vak zo leuk maakt”, vertelt Woestenenk die boeren ook regelmatig een compliment geeft als de afleverruimte of schoonmaakfaciliteiten goed voor elkaar zijn.