‘We staan ervoor dat alle dieren netjes en zorgvuldig worden vervoerd’

Respectvol omgaan met dieren staat bij transportbedrijf Groot Zevert Livestock hoog in het vaandel. “Daarmee proberen we continu voorop te lopen”, vertelt Sander van der Klocht, vervoersmanager bij het Achterhoekse bedrijf. “We vinden het belangrijk dat alle dieren netjes, rustig en zo aangenaam mogelijk op de plaats van bestemming aankomen. We staan ervoor dat dat…

Lees meer

‘Het aantal negatieve beelden moet terug naar nul’

Varkenshouder Marcel ziet en hoort regelmatig negatieve verhalen over zijn sector voorbijkomen. “Er worden filmpjes de wereld in geslingerd met negatieve beelden. In verhouding zijn het er niet veel, maar het moet terug naar nihil. Zelf proberen we onze biggen zo optimaal mogelijk te verzorgen. Dat is beter voor ons en voor de dieren.” Zo…

Lees meer

Imago van vlees zit in de lift

Het imago van vlees herstelt zich langzaam. Dat blijkt uit de Vion Consumer Monitor van 2023, uitgevoerd onder Duitse consumenten. Vlees stijgt opnieuw in zijn perceptie als onmisbaar voedingsmiddel – vooral in de leeftijdscategorie tot 34 jaar. 61% van de ondervraagden is het eens met de stelling dat vlees een onmisbaar onderdeel in een gezond…

Lees meer

‘Als het supers echt om de gezondheid van de klanten gaat, zouden ze ook de voordelen van vlees onderstrepen’

Supermarkt Lidl legt vleesvervanger naast vlees in het koelschap en hoopt zo de klantenkeuze voor plantaardige producten te stimuleren. Want vegetarisch is beter voor milieu en gezondheid dan vlees, redeneert Lidl. Dat is slechts halve voorlichting, klinkt het uit de vleessector. Dit opiniestuk van Linda Verriet (voorzitter Producenten Organisatie Varkenshouderij), Laurens Hoedemaker (voorzitter Centrale Organisatie…

Lees meer

Kalveren in de media deel 2: over ‘overbodige’ stierkalveren

Nederland telt bijna vijftienduizend melkveebedrijven met in totaal 1,57 miljoen melkkoeien. Jaarlijks worden op deze bedrijven 1,6 miljoen kalveren geboren. De helft daarvan, zo’n 800.000, zijn stierkalfjes. Deze mannelijke dieren zijn voor de melkveehouderij ‘overbodig’, ze kunnen immers geen melk geven. Het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde onderzocht wat er met deze kalveren gebeurt. De presentatoren…

Lees meer

Nieuwe borden moeten mensen aansporen verspreiding Afrikaanse varkenspest te voorkomen

Op verschillende parkeerplaatsen langs Nederlandse autosnelwegen worden nieuwe waarschuwingsborden geplaatst om verspreiding van de Afrikaanse varkenspest (AVP) tegen te gaan. Deze borden vervangen de oude borden en geven nog duidelijker de boodschap weer dat automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hun afval en etensresten niet zomaar moeten achterlaten. Met het bord worden mensen opgeroepen hun afval altijd in…

Lees meer

Kalveren in de media deel 1: over het scheiden van koe en kalf

Van de 15.000 melkveehouderijen in Nederland leveren er ongeveer 45 hun melk aan het merk Kalverliefde. De kalveren die op deze boerderijen worden geboren, blijven circa drie maanden bij de moederkoe, terwijl op andere bedrijven kalf en koe direct na de geboorte gescheiden worden. Het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit. “Ik heb…

Lees meer

Verplicht cameratoezicht? Veeverzamelcentra vrezen voor privacy en veiligheid

Bij grote slachterijen is cameratoezicht al enige tijd gebruikelijk. Er ligt een wetsvoorstel om dit toezicht bij verzamelcentra voor levend vee verplicht te stellen. Daar lijkt weinig op aan te merken: de omgang met dieren wordt vastgelegd, bedrijven hebben niets te verbergen en beelden en geluid worden professioneel verzameld en opgeslagen. In werkelijkheid ligt het…

Lees meer