Waarom exporteren we dieren naar verre bestemmingen zoals Pakistan en Egypte?

Gepubliceerd op: 1 september 2022

Langeafstandtransport - export vee

Vanuit Nederland zijn exporten veelal lange reizen, bijvoorbeeld dit transport naar Pakistan en Egypte. Waarom worden die reizen ondernomen? Waarom worden er niet alleen embryo’s en sperma opgestuurd? Dat is toch veel gemakkelijker en scheelt een lange reis voor die dieren?

Het antwoord is dat er eerst een goede basis aan dieren moet staan, pas dan heb je iets aan sperma en embryo’s. En in veel landen is die basis er nog niet. Door er dieren naartoe te verplaatsen helpen we mee aan het opbouwen van die basis. Willen we dat landen op termijn kunnen voorzien in hun eigen zuivel- en vleesproductie, dan is het nodig dat er dieren naar die landen worden geëxporteerd. Het duurt een aantal jaren voordat de basis op een bedrijf staat. Ook is soms uitbreiding nodig.

Goede kwaliteit Nederlandse melkkoe

De Nederlandse melkkoeien staan wereldwijd bekend om hun goede kwaliteit. Ze zetten relatief weinig voer om in goede melk en hebben daarmee ook een relatief lage footprint. In het kielzog van die koe gaan er ook heel veel andere kennis en producten mee. Denk aan stalbouw, kennis over dierhouderij en ook sperma en embryo’s.

In directe en indirecte zin wordt bijgedragen aan het levensonderhoud van boeren in deze landen. De bijbehorende zuivel- en vleessector zorgt voor werkgelegenheid. Door de lokale productie op een hoger niveau te brengen wordt ook een bijdrage geleverd aan het terugdringen van de ongelijkheid tussen landen, regio’s en geslacht.

En tenslotte, door de lokale productie te stimuleren, levert dit uiteindelijk een kortere kringloop op. Wat weer bijdraagt aan de klimaatopgave.