Nederlandse pinken geven Pakistaanse en Egyptische veestapel kwaliteitsimpuls

Gepubliceerd op: 30 mei 2022

4 - Pakistan

In het voorjaar van 2022 maakten 264 pinken – koeien in de leeftijd van zes tot twaalf maanden – de oversteek van Nederland naar Pakistan en Egypte om de veestapel aldaar een kwaliteitsimpuls te geven.

De pinken zijn geselecteerd op hun fysieke kenmerken, zoals sterke poten met gezonde klauwen en hakken, en een maaginhoud die voldoende ruimte biedt om ruwvoer goed te verwerken. Hoe gezonder de koe, hoe meer melk het dier produceert. In Pakistan en Egypte is de melkproductie aanzienlijk lager dan in Nederland. Door daar verder te fokken met deze sterke Nederlandse pinken zal de melkproductie er gaan toenemen.

Uitrusten in Slovenië

De pinken zijn van het Noord-Brabantse Sint-Oedenrode in eerste instantie naar de havenstad Koper in Slovenië vervoerd, waar ze konden uitrusten van het eerste deel van hun reis. Vervolgens zijn ze per boot naar hun eindbestemmingen in Egypte en Pakistan gebracht. De gezondheid van de dieren werd regelmatig gecontroleerd en uiteraard was er tijdens de rit en de pauze volop voer, schoon drinkwater en bewegingsruimte aanwezig – en voor sommige koeien wachtte er zelfs een flinke knuffel!