Nederlands vlees is gegarandeerd veilig

Gepubliceerd op: 22 september 2022

Varkensvlees

Nederlands vlees is gegarandeerd veilig om te consumeren. Dat is deels te danken aan de strenge wet- en regelgeving en de zorgvuldige kwaliteitscontrole door bijvoorbeeld de voedsel en warenautoriteit NVWA.

Daarnaast gaan de bedrijven zelf verder dan de wettelijke eisen met bovenwettelijke kwaliteitssystemen, haccp-regels en data-uitwisseling. Nederlands vlees is gegarandeerd vrij van antibiotica, dankzij wachttermijnen en strenge controles. Hormonen in vlees zijn in Nederland al tientallen jaren verboden en uit den boze.

Onafhankelijke controles op voedselveiligheid en levensmiddelenhygiëne zijn onlosmakelijk onderdeel van het productieproces in de Nederlandse vleesbedrijven. Zonder de NVWA-controleur wordt er in een slachterij zelfs niet gewerkt.

Derk Oorburg van slachterij Vion: “Alle dieren worden voor en na het slachten gecontroleerd door een onafhankelijke dierenarts van de NVWA waarbij gelet wordt op dierenwelzijn en belangrijke dierziektes. Na de slacht wordt het vlees gekeurd door de dierenartsen en keurmeesters van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector. Deze mensen worden speciaal getraind om te zien of het vlees geschikt is voor consumptie.”

Bron: Nederland Vleesland