De temperaturen stijgen: veetransporteurs extra alert op waarborging dierenwelzijn

Gepubliceerd op: 17 mei 2022

Veetransport vrachtwagen

Veetransporteurs zijn zich dag in dag uit bewust van de verantwoordelijkheid die zij hebben voor het welzijn van dieren. Bij oplopende temperaturen zijn ze extra alert. Door te laden op de koelste momenten van de dag, extra te ventileren en de beladingsgraad te verlagen, zorgen ze ervoor dat dieren geen last ondervinden van de hitte.

Vrijdag 13 mei jongstleden lanceerde Vee&Logistiek Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in de veelogistieke sector, de RESPECT-publiekscampagne waarin respect voor dieren, feiten en (vak)mensen centraal staat. Dierenwelzijn staat in de sector altijd voorop, onder alle omstandigheden. Vee&Logistiek Nederland geeft transporteurs en chauffeurs van veetransporten handvatten om op een verantwoorde manier dieren te vervoeren, ook op warmere dagen. Zodra er temperaturen van 27 graden Celsius of meer verwacht worden, gaat het hitteprotocol in werking.

Op hete dagen wordt het laden en lossen op de koelste momenten van de dag gepland, bijvoorbeeld in de vroege ochtend of later in de avond. De wagens worden tijdens het laden en lossen, en ook bij de noodzakelijke tussenstops, zoveel mogelijk in de schaduw geplaatst en op plekken waar de wind voor verkoeling zorgt. De ventilatoren in de wagens – die standaard voor elk gebruik gecontroleerd worden – blazen op maximaal vermogen. Ook de beladingsgraad wordt aangepast. Op zomerse dagen worden er in iedere veewagen tien tot twintig procent minder dieren vervoerd.

De maatregelen uit het hitteprotocol dragen bij hogere temperaturen bij aan een zo laag mogelijke hittebelasting voor dieren. Zo staat alle dagen van het jaar, bij iedere afzonderlijk transport, het dierenwelzijn altijd voorop.