‘Waarom kiezen media in onderwerpen over vlees zo eenzijdig voor gasten die deze producten niet blieven?’

Gepubliceerd op: 3 november 2022

Braadworst

“Johan Remkes verwijt in zijn rapport over stikstof dat politiek en media te weinig oog hebben voor wat leeft op het platteland. Die kloof is voor het onderwerp stikstof nog enigszins te overzien, maar voor het thema vlees lijkt die onoverbrugbaar”, stellen de voorzitters van Producten Organisatie Varkenshouderij, Vee & Logistiek Nederland en de Centrale Organisatie voor de Vleessector in een opiniestuk in het AD.

“Feit is dat zo’n 95 procent van de Nederlandse bevolking vlees eet. Je zou dus denken dat het eten van vlees heel gewoon is”, gaat het drietal verder. “Toch is dat niet zo. Wanneer een tv- of krantenredactie aandacht besteedt aan bepaalde producten, dan worden mensen uitgenodigd die deze producten gebruiken en fabrikanten die de producten maken. Best logisch. Bij vlees is dat anders. Media nodigen hier vrijwel uitsluitend mensen uit die deze producten niet gebruiken, maar daar wel van alles van vinden. En wat zij ervan vinden is uitsluitend negatief.”

Vraag naar vlees neemt toe

“Waarom praatprogramma’s niet naar de markt kijken om erachter te komen wat Nederlanders kiezen, blijft een raadsel. Marktonderzoeken laten andere dingen zien over het eten van vlees dan sommige media pretenderen. Zo berichtte marktonderzoeker IRI dat de vraag naar duurdere producten, zoals 3 sterrenvlees en vegetarische alternatieven, daalde. Mensen kiezen voor goedkopere producten, zoals vers vlees. De sterk oplopende inflatie en hoge energieprijzen zijn hiervan de oorzaak.”

“Interessant is de vraag: waarom kiezen media in onderwerpen over vlees zo eenzijdig voor studiogasten die deze producten niet blieven? Waarom worden geen tevreden consumenten uitgenodigd om ook hun verhaal te doen? Het antwoord wordt in feite gegeven door Johan Remkes. Er is een kloof tussen de culturele elite en de gewone man. Die kloof is er bij stikstof, die kloof is echter nog veel breder en dieper bij het eten van vlees.

Lees hier het hele opiniestuk van Linda Verriet (voorzitter Producten Organisatie Varkenshouderij), Helma Lodders (voorzitter Vee & Logistiek Nederland) en Laurens Hoedemaker (voorzitter Centrale Organisatie voor de Vleessector).