Slachtkoeien verzamelen bij Groot Zevert Livestock

Gepubliceerd op: 12 november 2024

03_aHiRes-V&L-GrootZevert-2308

In de verzamelstal van Groot Zevert Livestock in Eibergen (Gld.) overnachten slachtkoeien van verschillende veehouders. De volgende dag, vroeg in de ochtend, gaan de dieren richting het slachthuis in Tilburg. Het verzamelcentrum van Groot Zevert Livestock biedt ruimte aan 55 runderen en voldoet aan alle wettelijke eisen. Het centrum heeft een erkenning om de koeien tijdelijk onderdak te geven, ook voordat ze op export gaan.

Elke weekdag, als het slachthuis in Tilburg dieren verwerkt, worden er runderen verzameld op het verzamelcentrum van Groot Zevert. Het zijn voornamelijk melkkoeien die om diverse redenen het melkveebedrijf verlaten en niet meer geschikt zijn voor de fokkerij of melkproductie. Dat kan zijn omdat een koe geen melk meer geeft, niet meer drachtig wordt, vervangen wordt door een jonger dier of andere redenen. Meestal gaat het om een paar dieren per melkveebedrijf, waardoor de chauffeur met de vrachtwagen een heel aantal adressen langsgaat om koeien op te halen. “Verzamelen in ons verzamelcentrum heeft als voordeel dat gemiddeld gezien de koeien minder lang op de vrachtwagen zitten tijdens het verzamelen en de rit richting het slachthuis”, vertelt Sander van der Klocht, van transport- en verzamelcentrum Groot Zevert Livestock. “Dat betekent minder stress voor de koe. Daarnaast kunnen ook de koeien die meer ruimte nodig hebben tijdens het vervoer, op het verzamelcentrum bij elkaar geplaatst worden. De chauffeur kan deze dieren dan eenvoudiger bij elkaar in een ruimte in de vrachtwagen laden”.

Voldoende ruimte en water in verzamelstal

Chauffeur Berry Keijzer heeft net een rondje koeien opgehaald bij diverse melkveehouders in de Achterhoek en in alle rust de dieren de vrachtwagen uitgeladen. “Door zelf rustig te blijven, zijn de dieren dat ook”, laat de chauffeur weten. De koeien zijn op een rustige en vlotte manier in groepjes uitgeladen en in een van de vijf groepshokken op het verzamelcentrum geplaatst. De meegeleverde stier is in een aparte ruimte in de vrachtwagen vervoert en heeft op het verzamelcentrum een eigen hok. Dit is veiliger voor het dier zelf, de vrouwelijke runderen op het verzamelcentrum, maar ook voor de medewerkers. Na het uitladen van de koeien staan de dieren rustig in de verzamelstal. Er is voldoende ruimte per dier in de stal om ook te gaan liggen. De hokken zijn ingestrooid met zaagsel en de runderen hebben toegang tot vers drinkwater. Voor een goed klimaat in de verzamelstal zijn er ventilatiekleppen en een ventilator voor de circulatie van frisse lucht. Op warmere dagen kunnen de deuren opengezet worden, voor extra frisse lucht.

Veilig werken en vlot laden en lossen

Door goede looplijnen en eenvoudig bedienbare hekken in het verzamelcentrum kunnen de medewerkers vlot, maar ook veilig werken.

De hokken in de verzamelstal zijn gescheiden door 1,50 meter hoog, veilig hekwerk. De onderzijde van het hekwerk is van kunststof, waardoor er ook varkens verzameld kunnen worden. “We hebben nog wel een erkenning voor varkens, maar we hebben gekozen om ons te specialiseren in runderen. Wetgeving staat niet toe dat er twee diersoorten tegelijk op het verzamelcentrum aanwezig zijn”, aldus van der Klocht.

Om de runderen op een vlotte manier te laden en te lossen is een zo minimaal mogelijke helling van en naar de vrachtwagen van belang. Hiervoor is voor de ingang van de verzamelstal een verdieping, een laadkaai, gemaakt. De runderen kunnen bij het laden en lossen van en naar de verzamelstal via een vrijwel vlakke vloer de vrachtwagen uit- en inlopen. Van de 13 vrachtwagens in het wagenpark wordt de helft ingezet voor het vervoer van runderen. Alle veewagens voldoen aan de kwaliteitsvoorwaarden om dieren zowel nationaal als internationaal te vervoeren.

De dieren kunnen op maat en welzijnsvriendelijk worden vervoerd. De tussenschotten in de veewagen kan de chauffeur via een rail verschuiven, zodat er een optimale ruimte per dier of een groep dieren is te creëren. De tussenschotten zijn op twee derde van het hek voorzien van een scharnier waardoor de chauffeur tijdens het lossen van de dieren veilig kan schuilen voor de dieren die de wagen uitlopen. Een aantal vrachtwagens hebben beweegbare vloeren, zodat Groot Zevert ook stieren veilig en verantwoord kan vervoeren. Het klimaat in de vrachtwagen is te regelen met ventilatoren en voor dieren die langer op transport gaan is er een drinkinstallatie in de veewagen aanwezig.

Dierwelzijn en gezondheid

Wekelijks gaan er gemiddeld 150 slachtrunderen via het verzamelcentrum van Groot Zevert Livestock naar de slachterij in Tilburg. De koeien gaan alleen met de vrachtwagen mee als ze transportwaardig zijn. De chauffeur is het eerste aanspreekpunt om te bepalen of een dier mee kan op transport. Zieke dieren gaan niet mee op transport. Als in de ochtend op het verzamelcentrum twijfel is over de gezondheid of welzijn van een dier, wordt de plaatselijke dierenartspraktijk ingeschakeld. De dierenarts bepaalt of een koe mee mag op transport of in uitzonderlijke gevallen geëuthanaseerd wordt.

Op het verzamelcentrum is dierenwelzijn van groot belang en daarnaast zijn er veel regels en wetgeving waar het centrum aan moet voldoen. De NVWA kan steekproefsgewijs voor een controle langskomen. En bij het exporteren van runderen is voor aanvang van een transport de goedkeuring van een NVWA-dierenarts noodzakelijk.

Wet- en regelgeving

Om een verzamelcentrum te mogen runnen heeft Van der Klocht een opleiding tot bevoegd toezichthouder gevolgd. De chauffeurs hebben naast een chauffeursdiploma een opleiding gevolgd voor het dierwaardig transporteren van runderen.

Elk rund dat op het verzamelcentrum komt wordt geregistreerd zodat de dieren ten alle tijden getraceerd kunnen worden. Via het I&R nummer dat elk dier in het oor heeft, meldt Van der Klocht de aan- en afvoer in het landelijke registratiesysteem.

Schoonmaken en hygiëne

Nadat de dieren gelost zijn op het verzamelcentrum en voordat er weer nieuwe dieren gehaald worden bij de veehouders, maakt de chauffeur de vrachtwagen schoon. Dat is een wettelijke regel, het schoonmaken is van belang om verspreiding van eventuele dierziekten te voorkomen. Op het terrein van Groot Zevert Livestock is er een overdekte hal waar de chauffeur de vrachtwagen het hele jaar door binnen kunnen schoonmaken. De schoonmaakplaats is een erkende Reiniging- en ontsmettingsplaats (R&O). Eerst spoelt de chauffeur, met een dikke waterstraal het meeste strooisel en mest uit de vrachtwagen, daarna wordt met de hoge drukspuit en heet water de laatste viezigheid verwijdert.

Over Groot Zevert Livestock

Groot Zevert is al sinds jaar en dag een bekende naam in het veetransport. Met een wagenpark van 13 vrachtwagens worden zowel biggen, varkens, kalveren als runderen deskundig en met respect van A naar B vervoerd. Op de verzamelstal in Eibergen is er ruimte voor 55 koeien, waar op weekdagen slachtkoeien uit de regio Achterhoek en Twente verzameld worden die de volgende dag richting slachthuis gaan. Het verzamelcentrum heeft ook een erkenning als exportstal, waar koeien kortdurig kunnen verblijven.