RESPECTvee campagne

Gepubliceerd op: 6 augustus 2024

button-volg-ons

RESPECTvee is een publiekscampagne van Vee&Logistiek Nederland waarin wordt getoond hoe het verzamelen en transporteren van vee in de praktijk gaat. Veehandelaren, veetransporteurs, veeverzamelaars en im- en exporteurs van levend vee, werken met passie voor hun vak en met respect voor het vee. Deze vakmannen en vrouwen hebben een belangrijke rol in de keten van voedselproductie en dat willen we met de RESPECTvee – campagne uitdragen.

Handgebaar en online zichtbaar
De RESPECTvee in beweging – campagne komt ook tot uitdrukking door middel van het handgebaar. Dit gebaar, waarin de handen ineen worden geslagen met opgestoken duimen is het ultieme gebaar van verbinding tussen de veelogistieke sector en de consument, gebaseerd op wederzijds respect.

De RESPECTvee – campagne is te volgen via LinkedIn, Facebook, Instagram en YouTube. Boeren influencer ‘Holycow’ heeft op zijn TikTok -account aandacht besteed aan de RESPECTvee – campagne, om zo ook een nog breder publiek te bereiken. Wil je daarnaast mooie en interessante gesprekken beluisteren van Helma Lodders, voorzitter van Vee&Logistiek Nederland, met gasten uit branches die raakvlakken hebben met de veelogistieke sector? Luister dan via Spotify naar het podcastkanaal van RESPECTvee.

Draag je RESPECT uit
Draag als vakman of -vrouw ook je RESPECT voor dieren, feiten en mensen uit. Dat kan door de uitingen van de RESPECTvee – campagne te delen via je (sociale media) kanalen. Op de website van Respectvee.nl is het logo van het handgebaar te vinden. Ook kun je gratis beelden downloaden van de RESPECTvee – campagne.  Het is zelfs mogelijk om en WhatsApp Emoij-sticker te maken van het handgebaar. Een link naar een App die je hiervoor kunt gebruiken is te downloaden op de respectvee pagina.

Bezoek de vernieuwde website
De RESPECTVee in beweging – Campagne heeft een eigen website (respectvee.nl) die onlangs een frisse nieuwe look heeft gekregen. Hier kun je kennismaken met een groot aantal vakmensen van de veelogistieke sector die de RESPECTvee – campagne ondersteunen. Ze delen hun passie voor hun werk en geven een kijkje achter de schermen. Om bezoekers uit te dagen hoeveel ze eigenlijk weten over de sector, is een quiz bedacht met feiten en fabels. Zo kunnen misvattingen worden besproken en uit de weg geruimd.

Veehandelaar Kristian Schaapman
‘Iedere dier is uniek en dat maakt het werken met dieren zo mooi’

Kristian Schaapman is veehandelaar en runt samen met zijn familie het bedrijf Veehandel Schaapman in Nijeveen. Het werk als veehandelaar is volgens Kristian zo leuk door de veelzijdigheid, het contact met de mensen en de omgang met dieren. Al meer dan 80 jaar is het familiebedrijf actief in de veehandel en veevervoer, van kalf tot koe en van lam tot volwassen schaap. Ieder mens en ieder dier is uniek en dat maakt het werk interessant. “Ik vind het belangrijk om te laten zien wat we doen aan de consument en uit te leggen hoe we het doen. Wanneer je jezelf op een positieve manier opstelt, kom je samen een heel eind in de dialoog.’’

Veeverzamelaar Andries Kamminga
‘De omgang met dieren en de contacten met mensen uit de sector maakt mijn beroep interessant’

Andries Kamminga werkt op de veemarkt in Leeuwarden, waar naast kalveren en koeien ook schapen verzameld worden. Andries heeft van zijn hobby, het houden en verzorgen van dieren, zijn beroep gemaakt. Zoals mensen een paspoort hebben, zijn schapen allemaal voorzien van een eigen unieke oornummer. Andries zijn taak is om te controleren of de registratie van de dieren klopt. Daarnaast regelt Andries ook de digitale I&R registratie van verkoper naar afnemer. Via een handscanner worden de oornummers van dieren gescand. De aantallen geeft Andries door aan de veehandelaar zodat deze ook kan controleren of de administratie klopt. “Naast de omgang met dieren is ook het contact met verschillende mensen en veehandelaren hier op de markt het mooie van mijn beroep”, vertelt Andries.

Chauffeur Marco Kloetstra
‘Met een rustige rijstijl komen dieren gezond en relaxed op de bestemming aan’

Marco Kloetstra is chauffeur voor transportbedrijf Kroes & Jansma, die onder andere koeien en kalveren exporteren. Voordat Kloetstra op pad kan met de dieren naar het buitenland wordt de auto gekeurd door de NVWA. Naast de verplichte keuring vindt de chauffeur het belangrijk om respectvol met de dieren om te gaan. Met een rustige rijstijl komen de dieren gezond aan op de bestemming. De dieren hebben onderweg de beschikking over drinkwater en hooi. Met ventilatoren in de veewagen, die in de cabine te bedienen zijn, kan het klimaat in de vrachtwagen bij de dieren geregeld worden. “Het is als chauffeur belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar ook net zo goed voor de dieren”, laat Kloetstra weten dat een maaltijd uit de magnetron in de vrachtwagencabine nuttigt om dicht bij de dieren te blijven.