Help verspreiding varkenspest voorkomen: laat geen etenswaren slingeren

Gepubliceerd op: 4 juli 2022

Afvalbak

Op een varkensbedrijf vlak over de Duitse grens bij het Twentse Denekamp is de Afrikaanse varkenspest vastgesteld. Met enkele simpele voorzorgsmaatregelen kan de kans op verspreiding van dit zeer besmettelijke virus flink verminderd worden.

Het virus kan in lokale varkensvleesproducten zitten. Mensen worden daar niet ziek van, maar het virus kan wel worden verspreid als varkens en wilde zwijnen besmette etensresten vinden. Rijd je door een besmet gebied, houd dan rekening met de volgende zaken:

  • Neem geen vleesproducten mee uit besmette gebieden
  • Gooi etensresten niet achteloos neer in de natuur of bij een (kinder-)boerderij
  • Laat geen etenswaren achter bij soms overvolle prullenbakken bij parkeerplaatsen
  • Neem etensresten mee naar huis en gooi ze thuis weg

Mijd het gebied

Transporteurs en vervoerders van (evenhoevige) dieren worden opgeroepen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen en hygiënemaatregelen strikt in acht te nemen. Ook zullen zij het besmette gebied in de Duitse gemeente Emsbüren zoveel mogelijk mijden. Transporteurs die uit Duitsland terugkeren naar Nederland ondergaan bij binnenkomst in Nederland onmiddellijk een tweede reiniging en ontsmetting.

De oorzaak van de besmetting is nog niet bekend. In een cirkel van tien kilometer rond het besmette bedrijf is een beperkingszone ingesteld waarbinnen geen vervoer van varkens mag plaatsvinden. Deze zone strekt zich uit tot aan de Nederlandse grens.