Gevaarlijke gehaktballen en spareribs in de bosjes: ‘Stel je voor dat daar het virus in zit’  

Gepubliceerd op: 25 juli 2022

Schoonmaakactie-022 - fotografie Koos Groenewold

Zes bestuursleden van Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, COV en KNMvD hebben afgelopen week afval opgeruimd op parkeerplaats het Gevlocht langs de A67 bij het Noord-Brabantse Asten. Ze vragen daarmee aandacht voor het risico dat achtergelaten etensresten in de natuur vormen voor de verspreiding van de Afrikaanse Varkenspest (AVP).

„Er lag veel gevaarlijk afval tussen de struiken langs de parkeerplaats”, vertelt Helma Lodders, voorzitter Vee&Logistiek Nederland, “We vonden verpakkingen van cheeseburgers, een halve gehaktbal en afgekloven spareribs. Een paar meter verderop was de afrastering stuk. Wilde zwijnen konden daardoor zo door de omheining lopen en de prullenbakken plunderen. Stel je voor dat die gehaktbal het virus bevat. Het gevaar zit dichtbij, zeker als je ziet welke afstanden het virus in Duitsland aflegt. En wat te denken van de uitbraak van AVP in België.”

Ruimen als enige optie

Met de vakantieperiodes voor de deur en veel internationaal verkeer door toeristen en arbeidsmigranten neemt het risico van het ‘binnenhalen’ van het AVP-virus sterk toe. De gevolgen voor dier en mens zijn enorm wanneer deze ziekte in Nederland wordt binnengehaald. Doordat er geen vaccin bestaat tegen het AVP-virus en het zeer besmettelijk is, is de enige bestrijdingsmethode het ruimen van dieren, met alle emotionele en economische gevolgen van dien.

Lodders en collega’s roepen consumenten daarom dringend op om mee te helpen de verspreiding van het virus te voorkomen. “Het gevaar zit dichtbij. Iedereen kan en moet helpen voorkomen dat de Afrikaanse Varkenspest in deze vakantietijd ons land binnenkomt. Laat geen etensresten achter in de natuur of bij overvolle afvalbakken. Gooi alleen je afval in een bak als deze nog goed afgesloten kan worden. Is dat niet het geval, neem dan je afval mee naar huis en gooi het daar in de container.”

Fotografie Koos Groenewold