Een fijne R&O – plaats voor een goede hygiëne

Gepubliceerd op: 5 september 2024

Veewagen_uitspuiten

Vrachtwagenchauffeur Bernhard Woestenenk rijdt voornamelijk biggen van zeugenbedrijven naar opfok- en vleesvarkensbedrijven. Na het lossen van de biggen is het een standaard klus om de vrachtwagen te reinigen en te ontsmetten (R&O). Het gemak van een goede R&O – plaats werkt ook positief op de sfeer en arbeidsgenot tijdens het lossen van de dieren. Snel en effectief kunnen schoonmaken betekent dat er voldoende tijd is om de biggen met rust en respect uit te laden.

Het is maandagochtend 5 uur als vrachtwagenchauffeur Bernhard Woestenenk bij het varkensbedrijf van Klein Ikink in het Gelderse Aalten aankomt rijden. De biggen, die ongeveer 25 kilogram wegen, zijn groot genoeg om naar de vleesvarkenslocatie te gaan. Bernhard is al 37 jaar vrachtwagenchauffeur en rijdt in dienst van transporteur Vlastrans in Scherpenzeel. Bernhard rijdt voornamelijk met gespeende biggen binnen Nederland. Op maandag is het vaste prik om de biggen van varkenshouder Klein Ikink te vervoeren van de zeugenlocatie in Gelderland naar de vleesvarkenslocatie in Groningen. De dieren op het varkensbedrijf hebben een hoge gezondheidsstatus (SPF) en hierdoor stelt de varkenshouder ook hoge hygiëne eisen aan het transport van de biggen. Het hele weekend heeft de vrachtwagen, na reiniging en ontsmetting, stil gestaan en komt dan schoon en hygiënisch aan op het zeugenbedrijf van Klein Ikink. Na het laden van de biggen gaat de chauffeur op pad richting Noord – Nederland. Naast duurzaam rijden en het voldoen aan de rijtijden heeft een chauffeur ook de verantwoordelijkheid over de dieren tijdens het transport. De vrachtwagen is geconditioneerd en dat wil zeggen dat met behulp van een ventilatiesysteem de temperatuur, bij de biggen, rond de 25 graden blijft. Dat het voor de biggen een relaxte tocht is geweest, blijkt wel uit het feit dat een heel aantal biggen nog liggen te slapen bij aankomst.

Oog voor hygiëne en rust met uitladen van de biggen

Ludy Smant is bedrijfsleider op de vleesvarkenslocatie in Vlagtwedde en wacht de chauffeur met biggen op. Bernhard heeft onderweg contact met de bedrijfsleider zodat bij aankomst de biggen meteen van de vrachtwagen gelost kunnen worden. Ludy heeft al voorbereidingen getroffen om de dieren te ontvangen. De hokken zijn schoon en er ligt voer in de trog. “Een rustig transport, waarbij de biggen geen stress ervaren is van belang voor de gezondheid van het varken en uiteindelijk voor het resultaat van de vleesvarkens. Als de biggen aankomen op de vleesvarkenslocatie beginnen ze dan ook meteen te vreten”, vertelt Ludy die voor de chauffeur bedrijfskleding, overal en laarzen heeft klaargelegd. De varkenshouder neemt met het aanbieden van bedrijfskleding en goed passende, waterdichte, laarzen hygiënemaatregelen om een eventuele besmetting van ziektes te vermijden.

Het lossen van de biggen gaat in een vlot tempo, ook al staan de mannen niet op tijd. “De dieren bepalen de tijd die we nodig hebben voor het uitladen”, laat Bernhard weten. In koppeltjes van 30 biggen worden de biggen de stal in begeleid met schotjes en af en toe een peddel die geluid maakt. Ludy en Bernhard zijn op elkaar ingespeeld en weten wat ze aan elkaar hebben. “Doordat wij rustig blijven reageren de biggen ook rustig en lopen ze vlot de wagen af en de stal in”, vertelt Bernhard die aangeeft dat ook de dichte schotten die de biggen van de vrachtwagen richting stal begeleiden, meehelpen. “Hierdoor worden de biggen niet afgeleid en lopen ze beter door”.

Een fijne R&O plaats op het vleesvarkensbedrijf

Als alle biggen in de stal liggen, is het tijd voor het schoonmaken en ontsmetten van de vrachtwagen. “Wij willen dat de chauffeur bij ons met een schone wagen voor komt rijden om onze biggen te laden en vinden het dan ook onze verantwoordelijkheid dat de wagen weer schoon ons erf verlaat richting een collega varkenshouder”, laat Ludy weten. Het schoonmaken is een klus dat erbij hoort, maar niet de allerleukste activiteit voor de chauffeur. In overleg met de transporteur is op het vleesvarkensbedrijf een fijne R&O-plek gerealiseerd. Er is een afleverplek gerealiseerd met een vloeistofdichte vloer waar de vrachtwagen kan blijven staan tijdens de schoonmaak. Er is een waterslang met voldoende water en waterdruk aanwezig, waardoor handmatig uitscheppen van het zaagsel uit de vrachtwagen niet nodig is. Daarnaast is er een hogedrukspuit aanwezig om het overige vuil te verwijderen. Het ontsmetten van de vrachtwagen gaat via stoom. De stoom verhit de vrachtwagen waar de dieren komen en zorgt dat eventuele aanwezige ziektekiemen worden gedood. Na het lossen van de ruim 500 biggen is hierdoor het schoonmaken en ontsmetten (R&O) van de vrachtwagen in een goed uur gerealiseerd en kan chauffeur Bernhard met een schone wagen weer naar een volgende klant.

Waar moet een eenvoudige R&O – plaats aan voldoen.

Op een veehouderijbedrijf waar dieren worden gelost moet er een mogelijkheid zijn om het vervoermiddel te reinigen en ontsmetten. Nederlandse wetgeving geeft aan dat lege veewagens alleen schoon en ontsmet de openbare weg op mogen. Maar een goede eenvoudige R&O-plaats is ook van groot belang voor de veehouder om verspreiding van eventuele dierziektes te voorkomen.

  1. De ondergrond van de wasplaats is verhard en biedt voldoende plek voor de hele lengte van het veevervoermiddel, zoals een vrachtwagen.
  2. Het water en ander vloeistoffen worden opgevangen, zodat deze niet uitspoelen naar het grond- of oppervlaktewater.
  3. Er is beschikking over voldoende water om het vervoermiddel te reinigen en ontsmetten.
  4. Er is voldoende licht beschikbaar om de R&O ten alle tijden uit te kunnen voeren.
  5. Er is voldoende wettelijk toegelaten reiniging- en ontsmettingsmiddel aanwezig.
  6. Er is een plaats waar de chauffeurs die het vee vervoeren de handen kunnen wassen.
  7. Er is op het losadres ruimte om de laarzen te reinigen of er is bedrijfskleding aanwezig
Vrachtwagenchauffeur Bernhard Woestenenk
Reinigings- en ontsmettingsplaats (R&O) op het varkensbedrijf