Intimidatie van boeren, veeverzamelcentra, veehandelaren en veetransporteurs

Gepubliceerd op: 19 november 2024

Scherm­afbeelding 2024-11-19 om 16.19.17

Een schokkend probleem dat niet genegeerd mag worden

In Nederland heeft een aanzienlijk aantal boeren, veeverzamelcentra, veehandelaren en veetransporteurs de afgelopen jaren te maken gekregen met de publicatie van gevoelige persoonlijke gegevens door de overheid. Via de Wet open overheid (Woo) kan iedereen informatie opvragen die de overheid bezit, wat heeft geleid tot de openbaarmaking van onder andere woonadressen en andere persoonsgegevens van agrarische ondernemers. Deze onthullingen hebben gezorgd voor een toename van intimidatie, bedreigingen en zelfs illegaal fysiek bezoek van activisten.

Volgens een enquête, uitgevoerd door LTO Nederland, Producentenorganisatie Varkenshouderij en Vee&Logistiek Nederland, heeft 33% van de ondervraagde boeren, veehandelaren en veetransporteurs een toename van laster en bedreiging ervaren na de publicatie van hun gegevens. Het betreft onder andere anonieme post, bedreigingen en illegale bezoeken aan bedrijven. Deze situatie heeft de betrokkenen angstig gemaakt en veel ondernemers geven aan dat ze slechter slapen door de constante onzekerheid.

Voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland: “Veehandelaren en veetransporteurs die vee verplaatsen worden dagelijks geconfronteerd met middelvingers op de weg. Iedere transporteur kan daar verhalen over vertellen. Ze worden afgesneden op de snelweg, mensen gaan naast hen rijden en maken handgebaren waarin hen de keel wordt doorgesneden. Kinderen worden er op school op aangesproken. Soms lijkt het wel alsof voedselproductie in Nederland een criminele activiteit is…”

De drie organisaties stellen dat de Wet open overheid in zijn huidige vorm niet voldoende bescherming biedt voor de persoonlijke informatie van deze ondernemers. Ze pleiten voor aanpassingen van de wet om de privacy van boeren, veeverzamelcentra, veehandelaren en veetransporteurs beter te waarborgen om te voorkomen dat ze worden bezocht door activisten, anonieme post ontvangen, gebeld worden of anonieme briefjes op hun bedrijf vinden. Gezinnen worden voor dierenbeul en moordenaar uitgemaakt. Gezinsfoto’s worden gefotoshopt en online verspreid. Je voelt je als boer, veehandelaar, veeverzamelaar en veetransporteur én als gezin, kwetsbaar als al je gegevens op straat liggen. Boeren, veehandelaren, veeverzamelaars en veetransporteurs die niet direct geconfronteerd worden met intimidatie en bedreiging leven met ingehouden adem. Mensen zeggen dat ze er slechter van slapen. Je kunt zomaar ‘aan de beurt zijn’. Niemand wil toch dat de overheid zijn adres publiceert?”

Om verdere incidenten tegen te gaan, is er een voorstel voor de oprichting van een meldpunt waar slachtoffers van intimidatie en bedreiging zich kunnen melden en advies kunnen krijgen over hoe ze moeten handelen. Totdat de wet aangepast wordt, zou de overheid volgens de organisaties vaker moeten weigeren om gevoelige informatie openbaar te maken, door zich te beroepen op Europese regelgeving zoals de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).