Mike Silder: vakman in hart en nieren – met respect voor mens én dier
Gepubliceerd op: 15 april 2025

In de wereld van veehandel draait het niet alleen om logistiek, maar vooral om zorg, aandacht en vakmanschap. Mike Silder (50) uit Reutum werkt al zijn hele leven in de sector. Als rundveehandelaar bij Vee- en Varkenshandel Ter Haar-Posthouwer weet hij precies hoe belangrijk respect voor dieren is en hoe je daar in de praktijk naar handelt.
Zorg voor dieren begint bij de basis
Voor Mike is dierenwelzijn geen bijzaak, maar de kern van zijn werk.
“Ik zorg altijd voor een schone wagen met stro, zodat de dieren comfortabel kunnen liggen. Daarnaast groepeer ik ze op grootte om rust te bewaren tijdens de rit. Door slim te plannen, houd ik de reistijd zo kort mogelijk en onderweg houd ik ze in de gaten met een camera.”
Rustig rijden, goed onderhoud aan het materieel en zorgvuldig omgaan met elk dier: het hoort allemaal bij zijn dagelijkse praktijk.



Een dag geslaagd als het dier gezond aankomt
Het vak van veehandelaar is afwisselend, vindt Mike. Het contact met mensen en dieren maakt het mooi.
“Als het transport goed verloopt, de dieren fit aankomen en alles volgens plan loopt, dan heb ik een goede dag. Dat geeft voldoening.”
Feiten tegenover emoties
Er zijn volgens Mike veel misverstanden over het werk van veehandelaren.
“Mensen denken soms dat we dieren zomaar ‘wegbrengen naar het slachthuis’ en er verder niets om geven. Maar dat klopt niet. Iedereen die professioneel met dieren werkt, weet dat zorg en welzijn vooropstaan. Het is belangrijk dat mensen weten hoe het echt werkt.”
Daarom werkte Mike ook graag mee aan de documentaire Trots&Zien, waarin een vertegenwoordiger van de stad en van het platteland elkaar ontmoeten en samen meekijken achter de schermen van de kalverhandel. Binnenkort online te zien!


Tip van Mike voor de toekomst
“Je moet met de tijd mee. Veranderingen kunnen lastig zijn, maar als ze het dierenwelzijn verbeteren, moeten we ze omarmen. Uiteindelijk is dat beter voor iedereen.”
Meer verhalen van vakmensen lezen? Klik hier.
Benieuwd naar de documentaire Trots&Zien? Volg ons via de socials van RESPECTvee!