Niet iedereen mag zomaar vee-vervoeren
Gepubliceerd op: 19 december 2024
De veelogistieke sector, waarin levende dieren op een respectvolle en professionele manier worden vervoerd, heeft als standaard vakmanschap, dankzij gespecialiseerde opleidingen en voortdurende bijscholing. De mensen in de veelogistieke sector zijn vakmensen die hun expertise blijven ontwikkelen om dierenwelzijn, gezondheid en naleving van regelgeving te waarborgen. Met voortdurende bijscholing en technologische ontwikkelingen streeft de veelogistieke sector naar professionalisering en duurzaamheid. “Dankzij deze opleidingen blijven onze ondernemers niet alleen up-to-date met regelgeving, maar ook met de laatste inzichten op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid,” aldus een woordvoerder van Vee&Logistiek Nederland.
Vakbekwaamheid in veetransport
Een belangrijke stap voor professionals in de sector is het behalen van het Getuigschrift van Vakbekwaamheid veetransport. Dit certificaat, dat zich richt op het vervoer van grootvee zoals runderen, varkens en paarden, is wettelijk verplicht voor chauffeurs en anderen die beroepsmatig met levende dieren omgaan tijdens transport. De certificering, die vijf jaar geldig is, behandelt onderwerpen zoals diergedrag, gezondheid, vervoersregels en documentatie. Voor verlenging van het certificaat is een opfriscursus verplicht, waarmee kennis en vaardigheden up-to-date blijven.
Kwaliteitsstandaard in varkensvervoer
Vee&Logistiek Nederland heeft de Erkenningsregeling Quality Livestock Transport (QLT) geïntroduceerd, die momenteel geldt voor de varkenssector en in de toekomst wordt uitgebreid naar andere diergroepen. Deze regeling helpt transporteurs bij het verbeteren van hun werkwijze en draagt bij aan hogere standaarden op het gebied van dierenwelzijn en duurzaamheid.
Hygiëne en preventie: R&O-cursus
Een ander belangrijk aspect van veelogistiek is hygiëne. Met name het reinigen en ontsmetten van veewagens, zeker na internationaal transport, is essentieel om ziektes te voorkomen. De R&O-cursus (Reiniging en Ontsmetting) biedt handvatten en protocollen voor effectieve desinfectie, inclusief een lijst van goedgekeurde ontsmettingsmiddelen.
Workshops Kalverhandel
Erkende kalverhandelaren zijn verplicht workshops te volgen die zich richten op kalvermanagement en gezondheid. Tijdens deze sessies, die plaatsvinden op kalverhouderijen, geven dierenartsen inzicht in de optimale verzorging en opvang van kalveren. Daarnaast wordt gewerkt met het Kalfvolgsysteem (KVS), een registratie- en controlesysteem dat ketentransparantie bevordert.
Veehandels-Academy
De Veehandels-Academy, een initiatief van Vee&Logistiek Nederland, biedt een jaaropleiding aan voor jonge veehandelaren. Het programma combineert kennis over dierenwelzijn, diergezondheid, regelgeving en bedrijfsvoering.