RESPECTvee – campagne in documentaire van Trots en Zien
Gepubliceerd op: 6 januari 2025
Trots (platteland) en Zien (de stad) spelen de hoofdrol in de documentaire Trots&Zien om de kloof tussen stad en platteland te dichten. In de documentaires vertelt Trots over alle producten van de boerderij en laat het in de praktijk ervaren door Zien. In de stad geeft Zien uitleg over de voedselinnovaties in de (multiculturele) stad. De karakters Trots en Zien verbinden het platteland met de stad met wederzijdse interesse is in elkaars wereld.
In een van de afleveringen geeft Trots inzicht aan Zien in de wereld van de Nederlandse kalverhouderij en de veelogistieke sector. Ze gaan mee met het transport van kalveren van melkveehouder via het kalververzamelcentrum naar de kalverhouder.
Trots en Zien halen kalfjes op bij melkveehouder
Gerard Groothuis is melkveehouder en houdt op zijn bedrijf 90 melkkoeien en 50 stuks vrouwelijk jongvee. Wekelijks haalt veekoopman Mike Silder de stierkalfjes op, als deze 14 dagen oud zijn en vervoert ze naar de Kalvercentrale Twente. Gerard heeft zijn melkveebedrijf beschikbaar gesteld voor het filmen en heeft de opnames van Trots en Zien vooral vanaf een afstand gevolgd.
“Het heeft me wel verbaast dat het veel werk is om een dergelijke documentaire te maken. We zijn het op zich wel gewend om burgers over de vloer te krijgen. Onze boerderij ligt in het dorp, naast de kerk en dan heb je elkaar ook nodig. Daarnaast krijgen we ook regelmatig schoolklassen en burgers voor rondleidingen op het bedrijf. Ik merk dat de dorpsgenoten die hier vanuit de stad zijn komen wonen wel kritischer zijn, maar als je ze uitlegt wat we doen en waarom is er wel wederzijds begrip. Voor het filmen hebben we niets extra’s hoeven doen. We hebben het netjes voor elkaar en houden van een opgeruimd erf. We vinden het dan ook mooi dat we kunnen meewerken aan een positief verhaal voor de sector”.
Trots en Zien gaan mee met kalverhandelaar
Mike Silder is veehandelaar en haalt onder andere kalveren op bij veehouders en brengt deze naar het verzamelcentrum. De opnames voor Trots en Zien ging Mike vrij vlot en soepel af net zoals het laden van de kalveren bij de melkveehouder. Mike wil graag een positief verhaal van zijn beroep als veehandelaar laten zien.
“Ik ben mijn hele leven al actief tussen de koeien en in de veehandel. Ik ben trots op mijn werk en wil graag laten zien wat en hoe ik mijn werk doe. Ook al krijg ik vaker dan vroeger toeterende auto’s en middelvingers te zien. Het laden en vervoeren van jonge dieren roept altijd emoties op, daarom is het ook dubbel om het te laten zien. Ook al ga ik met respect om met de dieren en schaam ik me er zeker niet voor, het blijven dieren die soms wat sturing nodig hebben. Iedereen heeft tegenwoordig een mening, filmen veel en delen dit met de hele wereld. De omgang met dieren is ten opzichte van 50 jaar terug al veel veranderd en er gaat nog veel meer veranderen. Als veehandelaar ga ik met de tijd mee en zijn we steeds bewuster bezig in de omgang met de dieren. Ik merk wel dat reclame op tv en radio vooral de negatieve kanten belichten, ik hoop dat we met deze documentaire ook de positieve kanten kunnen laten zien. De opnames waren leuk om te doen en we hebben het laden van de kalveren goed in beeld kunnen brengen zoals ik dagelijks doe.”
Trots en Zien bij verzamelcentrum
Henk -Jan Voogsgeerd heeft een kalververzamelcentrum waar op maandag en donderdag kalveren van veehouders verzameld worden om vervolgens naar de kalverhouder te gaan. Henk – Jan vond het mooi om Trots en Zien (Platteland en Stad) bezig te zien met de kalfjes.
“Ik durf wel te laten zien wat we hier doen op het verzamelcentrum, ik heb niets te verbergen. Maar om hygiëneredenen is het alleen niet mogelijk om zomaar iedereen binnen te laten. Het verzamelcentrum ligt aan een fietsknooppuntenroute en regelmatig komt er de vraag wat we aan het doen zijn. Veel mensen hebben geen benul wat we doen en waarom we de kalfjes hier verzamelen. Ik hoop dan ook dat we met de documentaire van Trots en Zien ook die mensen kunnen bereiken. Het filmen was in het begin best spannend omdat je het geen dagelijks gebeuren is, maar het was erg leuk om te doen. Ik vind het belangrijk om te laten zien dat we met respect omgaan met de kalfjes en heb ook kunnen laten zien dat dit werk mijn passie is. Trots en Zien hebben het hele proces van aanvoer, wegen, sorteren, voeren en het laden van de kalfjes meegemaakt. En ook ervaren dat hygiëne, kleding, R&O, een belangrijk onderdeel is op ons bedrijf om de gezondheid van de kalfjes te bewaken. Tijdens de opname was het verschil in ervaring met dieren tussen Trots en Zien goed te merken. Het is dan ook goed dat we als sector openheid geven en daarmee de ‘kloof’ overbruggen”.
Trots en Zien krijgen inzicht in kalvertransport richting kalverhouder
Erwin Bloemert is vrachtwagenchauffeur bij transportbedrijf Van ’t Slot en verzorgt het vervoer van nuchtere kalveren van het verzamelcentrum naar de kalverhouder. Erwin heeft tijdens het filmen van de documentaire van Trots en Zien ook zelf inspraak gehad over de inhoud van de opnames en vond dat heel fijn.
“Ik heb gewoon mijn werk gedaan tijdens het filmen en het is mooi dat ik goed heb kunnen uitleggen wat mijn werk inhoudt. We hebben onder andere de voorbereidingen van het kalvertransport, zoals het instrooien van de vrachtwagen gefilmd. Ook heb ik uitleg gegeven over het klimaat in de vrachtwagen, de ventilatoren en ook het hitteprotocol kwam aan bod.
Onderweg krijg ik regelmatig een middelvinger te zien van overig wegverkeer. Ik besef dat lang nog niet iedereen weet wat we precies doen en vooral beelden vanuit het buitenland zien op internet van excessen tijdens transport. Ik veroordeel deze transporteurs. Ik ben daardoor wel voorzichtiger geworden waar ik mijn vrachtwagen parkeer tijdens de rustperiode. Die ik zoveel mogelijk bij de boer neem. Ik weet dat we niet iedereen kunnen overtuigen, dat merk ik ook als ik in gesprek ben met burgers. Veetransport wordt al gauw zielig gevonden. Daarom is het goed dat we richting de buitenwereld transparantie geven. Regelmatig liggen de kalveren te slapen in een foetushouding als ik de klep van de vrachtwagen open. Een teken dat de reis goed is verlopen en dat geeft mij zelf ook voldoening. De opnames waren best spannend, maar de begeleiding was super, waardoor ik mezelf kon blijven.”
Trots en Zien op bezoek bij kalverhouderij
Niels Dekker is kalverhouder en heeft 2.000 kalveren op het bedrijf. Niels heeft meegewerkt aan de documentaire en kijkt er tevreden op terug en is benieuwd naar het eindresultaat.
“Ik zie niet echt dat er een kloof is tussen stad en platteland. Het is vooral de onwetendheid. Door burgers rustig uit te leggen hoe en waarom de kalveren van de melkveehouderij op het kalverbedrijf komen, krijg je wel begrip voor de kalversector. Wat ik ook tijdens de opnames van Trots & Zien weer merk is dat ik als kalverhouder vaak te veel wil uitleggen in technische termen. Dat merk ik ook aan de reacties van burgers die af en toe op ons bedrijf komen”.
De opnames waren zo gepiept geeft de kalverhouder aan, die ook al ervaring had met tv opnames in de serie ‘Wie de boer niet kent’. Het leukste aan de opnames van Trots&Zien vond Niels dat Zien ook echt nog nooit op een kalverhouderijbedrijf was geweest. “Hij wist ook echt niet dat een kalfje meteen op je hand gaat sabbelen”, vertelt Niels die aangeeft de filmopname positief heeft ervaren.