Schiphol richt zich op meer plantaardige voeding, maar is dit de juiste aanpak?

Gepubliceerd op: 4 oktober 2024

Achtergrondverhalen - voedsel

In de huidige discussie over voedselkeuzes en duurzaamheid ligt de nadruk steeds vaker op plantaardige opties. Schiphol heeft aangekondigd dat het tegen 2030 wil dat 60% van het voedselaanbod op de luchthaven plantaardig is.

Hoewel dit initiatief lijkt bij te dragen aan een duurzamer imago, roept het vragen op over de daadwerkelijke impact. De CO2-uitstoot van dierlijke producten, zoals vlees en kaas, is relatief gering vergeleken met die van één enkele vlucht. Daarnaast hebben vleesvervangers vaak een vergelijkbare uitstoot als traditionele dierlijke producten.

Het is belangrijk om een gebalanceerde benadering te kiezen waarbij ook rekening wordt gehouden met de voorkeuren en gezondheid van consumenten. Uit recent onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders, namelijk 95%, vlees en zuivel eten vanwege smaak en gezondheid, twee factoren die een grote rol spelen in hun keuzes.