Kalveren in de media deel 1: over het scheiden van koe en kalf
Gepubliceerd op: 13 april 2023
Van de 15.000 melkveehouderijen in Nederland leveren er ongeveer 45 hun melk aan het merk Kalverliefde. De kalveren die op deze boerderijen worden geboren, blijven circa drie maanden bij de moederkoe, terwijl op andere bedrijven kalf en koe direct na de geboorte gescheiden worden. Het KRO-NCRV-programma Keuringsdienst van Waarde ging op onderzoek uit.
“Ik heb de koeien om melk te geven, daar verdien ik mijn geld mee”, vertelt reguliere melkveehouder Jack Rijlaarsdam in de uitzending van 14 februari. “Als een koe drachtig is, dan komt er een kalf en als er een kalf komt, gaat de koe melk geven. Elke twaalf tot vijftien maanden moet er een kalf komen, om weer een nieuwe cyclus van melkgift te krijgen.”
De kalveren van Rijlaarsdam gaan vrijwel direct na de geboorte naar de ‘kalverstraat’. “Daar heeft elk kalf een mooi eigen hokje en krijgt het de optimale zorg”, legt hij uit. “Het is van cruciaal belang dat ze de eerste 24 uur minimaal vier liter biest krijgen. Daar zitten allerlei antistoffen in, waardoor het kalf beschermd is tegen ziektes en diarree. Daarna krijgen ze melkpoedermelk.” Die kunstmelk is volgens Rijlaarsdam beter dan melk van de koe: “Wij worden betaald voor de kilogrammen vet en eiwitten in de melk. Door de fokkerij zit er daardoor meer vet en eiwit in de melk dan een kalf nodig heeft. Via melkpoedermelk krijgen kalveren de juiste hoeveelheden binnen.”
Zeldzaam: kalf drinkt bij koe
Melkveehouder Gerlof Pronk levert aan Kalverliefde en kiest er bewust voor de kalveren langer bij de moederkoe te houden. “Dat is een ongewoon ding, want bijna overal is het zogen uit het systeem. Dat is onze landbouwcultuur. Normaal zou ik twintig liter melk op een dag van een goede moederkoe krijgen, een kalf drinkt daar de helft van op. Een kalfje zien drinken bij de koe is daarom heel zeldzaam, maar ik word er heel blij van.”
Na drie maanden haalt Pronk koe en kalf uit elkaar. “Als je een kalf direct weghaalt, is er ook niks aan de hand”, zegt hij. “Dan is het net of er een wolf of ander roofdier is geweest die het jong heeft opgevreten. Zo gaat het in de natuur ook. Na drie maanden zijn koe en kalf een beetje vergroeid. Sommige moeders hebben er last van als ze dan gescheiden worden. Er zijn ook moeders die denken: het is mij wel best. Het is daarom de vraag: weegt het verdriet van de koe op tegen het genot van drie maanden het kalf zogen? Ik denk van wel. Ik zie namelijk wel drie maanden een heel gelukkige koe.”
Geen harde feiten
Wetenschapper Gidi Smolders geeft aan dat het niet duidelijk is wat beter is: “Daar zijn de geleerden het niet over eens. De een zegt: meteen weg, niet laten binden. Een ander zegt: de stress na die drie maanden weegt niet op tegen alle voordelen die het met zich meebrengt.”
Het heeft beide voor- en nadelen, concludeert verslaggever Maarten Remmers van Keuringsdienst van Waarde. “Wij als consument moeten dus zelf uitmaken wat wij het liefst willen.”
Kijk hier de uitzending terug: https://www.npostart.nl/KN_1731379