Hanna van Hendrik: een must-see theatervoorstelling over boeren in de roerige jaren zeventig – actueler dan ooit
Gepubliceerd op: 19 juli 2022
Hanna van Hendrik is een indrukwekkend theaterspektakel in de hangars van Vliegveld Twenthe tussen Oldenzaal en Enschede. Alhoewel het stuk terugblikt op de roerige zeventiger jaren is de boodschap actueler dan ooit. Evenals destijds komen boeren ook nu in opstand tegen onrechtvaardig en eenzijdig opgelegd beleid. Het is een confrontatie tussen emotie en liefde voor het land en het vee versus kille onbetrouwbare analyses en onkunde over het leven op het platteland.
Na de succesvolle speelperiode in de zomer van 2019 – 51 voorstellingen, 48.000 bezoekers – is Hanna van Hendrik deze zomer na een coronaperiode van twee jaar terug. De voorstelling is een initiatief van actrice Johanna ter Steege (onder meer bekend van De Beentjes van Sint Hildegard), geboren en getogen in Twente.
In Hanna van Hendrik zijn toeschouwers gedurende drie seizoenen onderdeel van het leven van boerin Hanna en haar familie. Ze zijn erbij als Hanna verliefd wordt en trouwt, als ze kinderen krijgt, als ze terecht komt in de roerige jaren zeventig waarin de boeren in Tubbergen in opstand komen, en ze zijn erbij als ze verplicht wordt om haar boerderij te verkopen.
De boerenopstand 1971 vond op 21 december 1971 plaats in de Overijsselse gemeente Tubbergen. Aanleiding was een voorgenomen ruilverkaveling van met name de landbouwgronden. Bij de stemming door belanghebbenden over het plan voor ruilverkaveling waren er 2.938 stemgerechtigden, ongeveer 1.200 daarvan hadden een boerenbedrijf. Slechts 27 stemmen werden uitgebracht, waarvan 15 voor en 12 tegen het voorstel. Ondanks de lage opkomst werd het besluit doorgezet, omdat de niet-uitgebrachte stemmen als ‘voor’ werden geteld. Dit werd door veel inwoners van de gemeente als oneerlijk ervaren. In de dorpen Tubbergen en Geesteren ontstonden rellen.
Hanna van Hendrik is een familiekroniek over vrees voor verandering, hechte familiebanden en liefde en wordt uitgevoerd door acht acteurs, een groot ensemble van amateurspelers en koorleden, vier muzikanten, tien ballerina’s, een motorclub én zes koeien en wordt gesproken in Twents dialect en Nederlands.
Wie deze voorstelling ziet kan niet anders dan respect hebben voor de toewijding waarmee veehouders voor hun bedrijf en dieren willen zorgen. In het slot van de voorstelling komt ook de rol van de immer relevante veetransporteur treffend in beeld.